Over ons

Sociëteit De Commanderie

Een zakelijk netwerk, waarbij de nadruk is komen te liggen op toegevoegde, onderlinge zakelijke belangen, heerlijk eten en drinken, goede sprekers en bovenal een ontspannen sfeer.

Ontstaan van Sociëteit de Commanderie

Hoe is de naam Commanderie ontstaan: de Friese stadhouders waren verantwoordelijk voor de defensie van het Noorden en daarbij hoorden ook een aantal schansen. De bewaking van de grens met Duitsland was hierbij van levensbelang, omdat de Spanjaarden hier bijna vrij toegang tot hadden. In dit grensgebied, wat feitelijk van de Oostfriese Graaf was, werd de Langackerschans opgericht in 1628. Dit was noodzakelijk omdat de oudere Bellingwolderschans vrij kwam te liggen, doordat de Dollard in die tijd verzandde.


Er was een overeenkomst gesloten tussen de provincies Friesland en Groningen, waarbij de commandeurs meestal werden afgewisseld. Een Friese commandeur werd daarbij dus opgevolgd door een kapitein uit Groningen.


Landgoed De Commanderie

Meestal waren dit kapiteins met enige jaren ervaring, waarbij ze nu konden laten zien of ze ook klaar waren voor de volgende stap in hun carrière, luitenant-kolonel of kolonel.

Societeit De Commanderie heeft na een aantal oprichtingsbijeenkomsten bij Restaurant de Piekenier de bakens verzet naar Landgoed De Commanderie. Dit landgoed werd van 1629-1641 bemand door een Commandeur. Deze commandeur omringde zich graag met gelijkgestemden om de posities in het Noorden en aan de grens te versterken.

Zo ook het netwerk van Societeit de Commanderie. In de afgelopen 25 jaar hebben heel diverse bijeenkomsten plaatsgevonden en is de onderlinge band tussen de leden meer vriendschappelijk, dan zakelijk te noemen.